Blog Arşivi

3 Aralık 2019 Salı

AĞAÇ EV SOHBETLERİ 14

Efendim merhabalar,

Ağaç Ev Sohbetlerinin bu haftaki  konusunu görünce ve tam da yazasım gelmişken ,ben de birkaç satır karalayayım bari dedim 😊 ve iyi ki de birkaç satır dedim🙈
E benim ağaç evimde bu olsun o zaman 👇




Bu haftanın sohbet konusu sevgili Kaystros Tyrha'dan gelmiş ve demiş ki ;

"Başarılı olmaktan ne anlıyorsunuz? Başarılı olmak için sizce her şey yapılmalı mı? Başarıya giden yolda sizin etik bulmadığınız ve asla kabul edemeyeceğiniz davranışlar nelerdir ve bu yapınızla başarılı olabileceğinizi düşünüyor musunuz?"


https://sadevederin.blogspot.com/2019/12/agac-ev-sohbetleri-14.html
https://konumuzkitap.blogspot.com/2019/11/agac-ev-sohbetleri-13.html
kaystros.blogspot.com/

Başarılı olmaktan ne mi anlıyorum ?
Başarı bence çok göreceli bir kavram..
Çünkü şu sorunun cevabı önemli !  Kime göre, neye göre başarı ?
Hayattan ne beklediğinize, ulaşmak istediğiniz nokta ve tabii ki neye ,ne kadar ulaşabildiğinize göre tanımı değişkenlik gösterebilecek derin bir konu yani..

Hiç okul, meslek ,kariyer vs alanlarda  hedeflerin ,hayallerin olmamış mesela.. Temiz bir ailede yetişmiş ,evlenip çoluk çocuğa karışarak sen de kendine temiz bir aile kurmuş ; mutlu bir yuvanın kadını ve çocuklarının annesi olmuşsun.. İşte sana en büyük başarı!!

Küçük köyünden başka bir dünyanın ,neredeyse varlığından bile habersiz olduğun kendi dünyanda;toprak evin, ekinin, buğdayın, koyunların, kuzuların ile örülmüş o tertemiz  çevrende ; iklim koşulları da elverdiği sürece her verimli hasat sonunda, güzel bir hasat yılını bitirmiş ,eline geçen üç beş kuruşunla geçen yılın borçlarını kapamış, yeni yıl  hasadı harcamalarını ayırmış olmanın verdiği o tarifsiz huzur ile ve her yıl alın terin ile kazandığın bu üç beş kuruşla okutup, meslek sahibi yaptığın evlatların ,ailen ile sıcak sobanın etrafında çayını içip, kestaneni pişirirken koyu sohbetlere dalabilen sen..
Vallahi bu cümle de pek bir uzun oldu ama söyleyin  Allah aşkına var mı bundan daha güzel bir başarı?

Ve bana öyle geliyor ki dünyan, hayallerin hedeflerin büyüdükçe ; başarının tanımı değişiyor, ulaşılabilirliği de büyüyerek uzaklaşıyor ve başarıya ulaşma yolunda insanlar çoğu kez kendinden, ailesinden , özünden her geçen gün biraz daha uzaklaşıp , birbirlerinin sırtına basarak belki de yok sayarak , ne yöne gittiklerini bile unutup sonunda ne başarı diye adlandırdıkları noktaya ulaşabiliyor, ne de mutlu olabiliyorlar..

Şöyle ki lise, üniversite ,yurtdışı, doktora filan derken iş hayatına atılmış ; kendini ,aileni, arkadaşlarını ,sosyal hayatını bir bir hiçe saymış ve büyük bir iş adamı/iş kadını ya da büyük bir firmanın genel müdürü olmayı hedeflemişsin ama olmamış , bir kurumun şube müdürü ya da en fazla  bölge müdürü olabilmişsin mesela...
Haydi bakalım al sana ne büyük hayal kırıklığı, mutsuzluk kaynağı ,başarısızlık!!

İşte bu yüzden diyorum ki ben ;  Başarı=Mutluluk ,Tatmin, Huzur  olabiliyorsa, onun adı Başarı..

Ve insanlar mutlu oldukları her yerde, her alanda mutlaka başarılı olurlar.
Bu konu ister evi , ailesi ; isterse işi ,kariyeri olsun. 

Ben bu konuda insanları, sırtındaki ekmek kırıntısı ile bize göre çok küçük ama ona göre çok büyük bir tepeye tırmanmaya çalışan karıncalara benzetirim hep..
Eğer mutlu olduğun işte, evde ve yerdeysen ; o tepenin sağına soluna kıvrılır, yolda nefesler alır, kestirme bütün yolları bulur ,bir yerlere tutunur ama mutlaka ulaşmak istediğin ,senin zirven olan o yere ulaşır ve başarılı olursun..

Ama ait olmadığın, mutlu olmadığın işte, evde ya da işte her neredeysen ; o sırtındaki ekmek kırıntısı 10 kat daha ağır gelecek sana bir kere , tırmanıp tırmanıp tam bir yere gelmişken bakacaksın ki pat başladığın noktaya geri düşmüşsün, haydi bir kez daha yeniden tam yolu yarıladım  derken bir bakmışsın ki bu kez sırtındaki düşmüş yere ..

Mehter takımı gibi anlayacağınız , iki ileri ,bir geri ..Tam bir kısır döngü..

Eee mutlu karıncadan çok daha fazla emek harcadın aslında ,nefes molası bile vermedin çoğu zaman, hep aynı yolu baştan tırmanman gerektiğinden kestirme yolları da  hiç keşfedemedin ve  ne mutlu oldun , ne de mutlu ettin .Alın size asla mutlu sona ulaşılamayan bir başarı daha doğrusu başarısızlık öyküsü 😏

Diyeceğim o ki sevgili dostlar,
Bu toplumun her şeyden önce mutlu insanlara ihtiyacı var ve mutlu insanlar , mutlu oldukları yerde zaten başarılı olurlar ..

Ben bunu bilir ,bunu söylerim ve her zaman  kızım ve tüm gençlere naçizane öğütlerim ki;

Yüreğinin sesini dinle !! 
Doktor ol,avukat ol, öğretmen ol,terzi ol ,çöpçü ol ne bileyim işte ne  istersen onu ol..
Ama lütfen Mutlu İnsan Ol !! 
Sevgiler💓

25 yorum:

  1. Çok güzel bir yazı... Katıldığın için çok teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederiimm 🤗

      Sil
    2. Ne demek! Sizi de aramızda görmek, destekleriniz için çok teşekkür ederim. :=)

      Sil
  2. Her insan kendini aştığında geçtiğinde başarılı..
    Katılıyorum bencede goreceli

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkür ediyorum, sevgiler 🤗

      Sil
  3. Farklı fikirleri öğrenmek ne güzel:) Düşüncelerinize katılmamak mümkün değil. Gönül ister ki, dünya düzeni de fikirleriniz doğrultusunda işlesin. Başarı sizin yorumunuza göre mutluluk. Mutlu olabilmek evet, büyük bir başarıdır. Peki, sizi mutlu edecek tabloyu gayet güzel çizmişsiniz. Hatta bir de olmazsa olmaz sağlık konusunu ekleyelim. Sonunda o mutluluğun temeli yine paraya dayanacak. Para olmazsa mutluluk az ya da çok darbe alır. Tarım toplumuna geçilip, Lidyalıların ilk madeni parayı kullanmasından itibaren para, kendini güvende hissetme ve ihtiyaç duyduklarını temin etme bakımından en önemli araç haline gelmiştir. Şarkılardaki "Parayla saadet olmaz" deyişi doğru olduğu kadar "Parasız da saadet olmaz" doğrudur bana göre. Sizin denklemine dönecek olursak; başarının anlamı mutlu olmak, mutluluğun temeli ise para olduğuna göre, başarının parayla doğrudan bir ilgisi olduğu söylenebilir.
    Diğer taraftan başarı ve mutluluğun temeli olan paranın, aynı zamanda her türlü kötülüğü, ahlaksızlığı körükleyen özelliği vardır. Demek istediğim, hedeflerimizi makul tuttuğumuz takdirde elde edilen başarı saf ve temizdir. Bu şekilde davranarak küçük şeylerden mutlu olabiliriz.

    Hedeflerimizi yüksek tutup bunların üstesinden gelerek başarıyı yakalamamızın arkasında mutlaka etik olmayan bir şeyler vardır. Üstelik bu durum çoğunlukla mutlu etmez insanı. Çünkü insanoğlu hep daha fazlasını ister, elindekileri korumak zorlaşır, bazen vicdanının sesini dinler, uykuları kaçar. Sevgilerimle:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim, sevgiler 🤗

      Sil
  4. heey tamam madeeem öykünün yeni bölümü senden olsuuuun olur muuuuu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. oleeeey rahat rahat keyifle yaaaaz :)

      Sil
    2. Tamam yazıcam bak çok heyecanlandım ben şimdi😁

      Sil
    3. heyoooo heycanla severek keyifle yaz işteğğğğ :)

      Sil
  5. siz de evde hep mutlu olun o zaman işte bana neeee :)

    YanıtlaSil
  6. Yanıtlar
    1. Yaa kulağa pek hoş geliyor ama değil mi? 🤔Ziyaretiniz ve yorumunuz için çok teşekkürler 🤗

      Sil
  7. Bence çok güzel anlatmışsınız meramınızı👍🌷😊🤚

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle düşünmenize çok sevindim, çok teşekkürler🙏🤗

      Sil
  8. Kesinlikle başarı tatmin demek.. tatmin olduğun zaman başarmış oluyorsun..Ne kaadr mutlu o kadar başarılı

    YanıtlaSil
  9. ne güzel anlatmışsın baştan sona :) mutlu ve huzurlu olmak bence de başarı, bir de kendine olduğu kadar başkalarına da faydalı olmak iyiyi doğruyu güzeli yaşamak yaşatmak öğretmek öğütlemek bence bunlar da başarı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle haklısınız, hem de en büyük başarı👍Çok teşekkürler 🤗

      Sil