Blog Arşivi

24 Haziran 2021 Perşembe

Üniversite Sınavı Yaklaşırken..


 Sevgili dostlar,

Kulak vermek isterseniz, sınav ve yerleşme süreci ile ilgili birkaç kelam etmek isterim. Ama öyle eğitim içerikli konular değil,onları konunun uzmanlarına bırakmak gerek.
Naçizane bu sözlerim ebeveynler ile birlikte tüm aile yakınları, konu komşu herkese..

☑️Öncelikle başarı dileklerinizi lütfen son gün, son dakikaya bırakmamaya çalışın. Gençlerimizin son günü mümkün olduğunca rahat, sınav stresinden uzak geçirmelerinin önemi tüm uzmanların önerisidir. Birbirinizden haberiniz olmadan, üst üste gelebilecek 4 - 5 telefon ile istemeden onların stresini arttırabilirsiniz.


☑️Başarılar, başarısızlıklar hayatın içindeki birçok şey gibi bazı sonuçlar sadece. Sınavlar ve sonuçları ne olursa olsun; onlara olan sevginiz değişmeyecek. Çünkü onlar başarıları için değil; sizin evladınız, kardeşiniz,torununuz, kuzeniniz vs. olduğu için, Ayşe, Fatma, Ahmet, Mehmet her kim ise, o olduğu için değerli.

Böyle düşünmeyi ve onlara da böyle hissettirmeyi öncelik edinmelisiniz.


☑️ Sınav esnasında gence eşlik eden sevgili ebeveynler; sağlıkla, huzurla, sevgiyle uğurlayın.. Son dakika uyarıları ile boğmayın. Emin olun onlar da sınav sorumluluklarının en az sizin kadar farkında.
Ve çıkışta lütfen ilk sorunuz "Nasıl geçti" olmasın!! Öyle ya da böyle artık bitti. Gülerek te çıksa, ağlayarak ta "Geçmiş olsun" dileğinizle sarılıp, kucaklaşın ve kaç yıldır omuzlarında taşıdığı bu yükten kurtulmuş olmanın hafifliğini paylaşın onunla..


☑️ Sınav sonuçları ve yerleşme sonuçları açıklandığında; heyecanla bekleyen aile yakınları, komşular, arkadaşlar duyar duymaz aramak için sıraya girmeyin ! Hane hatlarını, susmadan çalan banka telefonlarına çevirmeyin. Hiç olmazsa 4-5 saat ya da 1 gün müsaade edin ki, öğrencimiz ve çekirdek ailesi sonucun duygusunu önce kendi içinde hakkıyla yaşayıp, değerlendirebilsin.


☑️"Kaç puan aldın?" "Kaç bine girdin?" gibi sorular sormayın! Bunlar ailesi, eğitmenleri ile paylaşacağı kişiye özel konulardır ve istediğinde paylaşmak istediği kimseleri seçme hakkı öğrencimizindir. Ayrıca başarı göreceli bir kavram. 10.000'e girmeyi hedefleyen bir genç için 20.000'e girmek üzücü bir sonuç, 120.000'e girmeyi hedefleyen bir genç için 100.000'e girmek büyük başarıdır. 

Yani kimin ne ile mutlu, ne ile mutsuz olacağını, o an nasıl bir duygu durumu içinde olduğunu bilemezsiniz. Siz iyi niyetiniz ve haklı merakınız ile bunları sorgularken; karşınızdakini incitiyor, gencin yanında hem kendi heyecanı ve duygusunu yaşamaya, hem de evladının anlık duygularına destek olmaya çalışan ve sizinle konuşmak durumunda kalan ebeveyni zor durumda bırakıyor olabilirsiniz. Kötü haber gibi iyi haber de çabuk duyulur, telaş etmeyin.. 
Çok güzel sonuçlarla bu işten çıkan gençlerimiz ve aileleri için belki bunlar sorun oluşturmayabilir. Gönül ister ki, her gencimiz için durum böyle olsun.

Ama takdir edersiniz ki milyonlarca öğrencimizin farklı farklı sonuçları, duyguları olacak..

Sevdiklerinizin mutluluğunu da, üzüntüsünü de paylaşmanın zamanını bekleyin.. Her koşulda yanlarında olduğunuzu usulünce hissettirip; gönüllerine göre, onlar için hayırlı olan sonuçlar dileyin.
Okuyan her birinizin çevresi, hayallerine kavuştuğu için kucaklaşacağınız gençlerimizle dolu olsun.

Ve sevgili gençler.. 
Bu sınav hayatınızın sonu değil, dünyanın sonu ise hiç değil! Sadece önünüzdeki yeniliklerle dolu hayata, her biriniz için farklı renkte açılacak çok güzel bir kapı. Açacağınız yeni hayat kapınızın anahtarı yalnız sizin elinizde ve gönlünüzdeki renkte olsun.. 🦋🦋🦋
Sevgilerimle.. 🤗

20 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. Böyle düşünmene sevindim, teşekkür ederim:)

      Sil
  2. Sınava girecek gençlere şimdiden başarılar diliyorum. Attığınız doğru çıksın gençler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüm gençler için kocaman "Amiinn" diyelim o halde ..

      Sil
  3. Emeğinize sağlık :) Çok güzel açıklamışsınız.
    Sınava girecek blogger arkadaşlarıma başarılar diliyorum bende.
    🌸😊

    YanıtlaSil
  4. Daha uzun yıllarımız var bu öneriler için ama hepsi hafızamda yer eden, unutmayacağım öneriler, teşekkür ederiz:-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzeel buna sevindim ,ben teşekkür ederim :)

      Sil
  5. ya of ya vallahi haftasonu kalbimiz yine sınava girenlerde, bu sene pandemiden dolayı verimli geçmedi öğrencilerin günleri şimdi bi de şu katarlılar çıktı, hayırlısı, morali yüksek olsun bütün sınava girenlerin :)

    YanıtlaSil
  6. Çok ama çok güzel bir yazı yazmışsınız:))) Kesinlikle yazdıklarınız çok doğru ve uygulanmalı. Yıllar önce sınava girdiğimde yaşadığım dönemi düşündüm, stres, korku, kafamda soru işretleri... Sınavdan çıkan öğrenciler ne olduğunu anlamadan başkalarına hesap vermek zorunda kalıyor ve bu beni hep üzmüştür aynı zamanda sinirlendirmiştir. Yazdıklarınızın hepsine katılıyorum. Umarım insanlar biraz daha düşünceli olurlar ve empati yapabilirler:))) Umarım herkesin sınavı iyi geçmiştir:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım canım umarım🙏Böyle düşünmene çok sevindim.🤗Biz de geçen yıl kızımın sınavı sonrası tecrübe etmiştik tüm bunları😒

      Sil
  7. Bu arada bloğumda 2. yılımı kutluyorum:))) Bir çekiliş yapıyorum, Haziran ayı sonuna kadar sürecek(birkaç gün daha var) Hepinizi bloğuma beklerim:)))

    YanıtlaSil
  8. Yaa ne güzel,tebrik ederim🤗
    Bakarım mutlaka, upuzun yılların olsun inşallah blog dünyasında🦋

    YanıtlaSil
  9. Güzel bir yazı olmuş. Ders çalışanın halinden anlayan pek yok. Yermek ya da gereğinden fazla övmek de insanda baskı oluşturur. Aileler malesef kendi başaramadığı şeylerde çocukları at yarışında gibi koşturmayı, başkalarıyla kıyaslamayı seviyor. Kaldı ki birkaç saate sıkıştırılan ezberci bir sınav sistemi gerçek başarıyı asla yansıtmaz. İş garantisi olarak görüp seçtiğimiz bölümler de elimizde patladı. O yüzden 200 bininci olup yerleşen kişi 10 bininci olup yerleşen kişiden önce iş bulabilir. Puan ve sıralamanın önemi kalmadı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle katılıyorum👍Teşekkürler yorumunuz ve katkınız için🦋

      Sil
  10. bu yazın son yazımdaaaa :)

    YanıtlaSil
  11. Yaa teşekkür ederiimm🙏😍

    YanıtlaSil